Fortum Sähkösopimus
Lataa älypuhelimeesi

Muuttajan muistilista

5 viikkoa ennen muuttoa

Sopimukset

Vuokra-asunnon kirjallinen irtisanominen

Tulevasta muutosta kannattaa ilmoittaa vuokranantajalle heti, kun muutto seuraavaan asuntoon on varmistunut. Tavallisesti irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi eli huhtikuun alussa irtisanotun asunnon vuokrasopimus päättyy toukokuun lopussa.

Hanki lapsille uudet hoito- ja koulupaikat

Päiväkotiin ja kouluun ilmoitetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, milloin lapset jäävät pois. Samalla on hyvä ilmoittaa heidät uusiin hoito- ja koulupaikkoihin.

Sähköliittymän siirto

Kun teet kiinteistökauppaa, on parasta siirtää sähköliittymä kaupan yhteydessä uudelle omistajalle ja lisätä liittymä osaksi kauppakirjaa. Kerrostaloon muutettaessa liittymäsiirtoa ei tarvita.

Ilmoitukset

Muuttopäivän ilmoittaminen työnantajalle

Ilmoita työnantajallesi muuttopäivästä. Monien alojen työehtosopimuksiin kuuluu, että vuodessa saa yhden muuttopäivän verran vapaata.

Palvelut

Pyydä tarjouspyyntö muuttoyrityksestä

Muuton voi ulkoistaa kokonaan muuttoyritykselle, jolloin muutosta johtuva rasitus jää mahdollisimman pieneksi. Muuttoihin perehtynyt henkilökunta osaa muuttaa myös erityistä huomiota vaativat esineet, kuten pianon. Muuttoja hoitaa mm. Niemi, Victor Ek, Ykkösmiehet ja Lainalaatikko.

Pyydä tarjouspyyntö muuttoautoista

Muuttoauto helpottaa muuttoa, sillä tavaroiden kuljettamiseen tarvitaan vähemmän ajokertoja suuremman tilavuuden takia. Muuttoautoja löytyy moneen eri tarpeeseen eli varausta tehdessä kannattaa kysyä ammattilaisilta, minkä kokoinen muuttoauto on tarpeisiin sopiva.

Pyydä tarjouspyyntö muuttomiehistä

Muuttoa pystyy helpottamaan myös ottamalla muuttomiehet apuun. Muuttomiehiä välittävät yritykset kannattaa kilpailuttaa, sillä yritysten hinnoittelut vaihtelevat suurestikin. Edullisimmaksi tulee, jos muuttomiehet löytyvät omasta lähipiiristä. Yksiön ja kaksion muuttoon riittää 2-4 muuttomiestä, 3-4 huoneen asunto vaatii 3-5 muuttomiestä ja viiden huoneen huoneisto 4-7 muuttomiestä. Muuttomiesten lukumäärää pohtiessa kannattaa ottaa huomioon myös tavaramäärä, kantomatka ja kerros.

Pyydä tarjouspyyntö muuttolaatikoista

Muuttoa helpottaa suuresti nimenomaan muuttoa varten suunniteltujen muuttolaatikoiden hankinta. Niitä on helppo pinota ja kuljettaa. Myös purkaminen pinotuista laatikoista on mielekkäämpää. Muuttolaatikoita käyttävien ei tarvitse myöskään litistellä tyhjiä laatikoita roskikseen. Yksiön ja kaksion muutto vaatii noin 20-50 muuttolaatikkoa, kolmen tai neljän huoneen huoneisto 40-80 muuttolaatikkoa ja yli viiden huoneen huoneisto yli 80 muuttolaatikkoa.

2-3 viikkoa ennen muuttoa

Sopimukset

Vesisopimus

Omakotitaloon muuttavien pitää solmia sopimus paikallisen vesilaitoksen kanssa.

Internet-liittymä

Nettiyhteyden siirtäminen uuteen osoitteeseen kannattaa tehdä riittävän ajoissa, jotta vältytään verkon katkoksilta. Liittymien toimitusajat vaihtelevat toimittajasta riippuen useammasta viikosta kuukauteen. Internet-liittymiä saa mm. seuraavilta operaattoreilta: Welho, Sonera ja Elisa.

Puhelimensiirto

Nyt on oikea aika tilata puhelimensiirto, mikäli sinulla on ollut lankapuhelin käytössä.

Sähkösopimus ja muutto

Tee sähkösopimus uuteen asuntoosi viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistat, että muuttopäivänä sähköt on kytketty. Älä myöskään unohda irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimusta. Fortumin olemassaolevat asiakkaat voivat tehdä muuttoilmoituksen Fortumin muuttoilmoituslomakkeella. Jos et vielä ole Fortumin asiakas, niin voit vertailla sähkösopimuksia tämän sivun oikeassa reunassa. Fortumin sähkösopimus muuttaa helposti ja vaivattomasti mukanasi.

Jätehuoltosopimus

Omakotitaloon muuttavien täytyy viimeistään tällöin tehdä jätehuoltosopimus, esim. www.ytv.fi.

Kotivakuutus

Ennen muuttoa on hyvä tarkistaa, miten kotivakuutus kattaa muutossa mahdolliset tapahtuvat vahingot. Jos muutto ei kuulu kotivakuutuksesi piiriin, kannattaa harkita muuttovakuutuksen ottamista. Ilmoita samalla myös uusi osoitteesi vakuutusyhtiöön, jotta kotivakuutus kohdistetaan oikeaan asuntoon.

Osoitteenmuutos

Tee muuttoilmoitus maistraattiin tai postiin vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa, sillä tietojen kirjautumiseen menee aikaa. Samalla kannattaa solmia jälleenlähettämissopimus postin kanssa. Osoitteenmuutoksen jälkeen posti kuljettaa maksutta kuukauden ajan postit vanhasta osoitteesta uuteen. Uusi osoite kannattaa ilmoittaa myös pankkiin, kirjastoon, tilaamiisi lehtiin, työnantajalle, ystäville ja tarvittaessa Kelaan, esim. lapsilisiä ja asumistukea varten. Monissa tapauksissa osoitteen pystyy muuttamaan verkossa. Postin muuttoilmoituspalvelun kautta muuttoilmoitus menee Postille ja maistraateille. Sanoma Magazinesin lehdet päivittävät osoitetietonsa Väestörekisterikeskuksen tiedoista. A-lehtien asiakaspalvelu, Allerin asiakaspalvelu.

Palvelut

Tilaa muuttoapu

Tilaa tarpeen mukaan muuttolaatikot, muuttoauto ja muuttomiehet tai tee toimeksianto muutosta valitsemallesi muuttoyritykselle.

Hanki pakkaustarvikkeet

Muuttolaatikoiden tilaamisen yhteydessä kannattaa hankkia myös pakkaustarvikkeet. Kuplamuovi suojaa hyvin helposti rikkoontuvia esineitä, ruskea paperi suojaa lattioita muuton aikana, hanskat suojaavat käsiä ja erilaisilla pehmusteilla kannattaa suojata taulujen kulmat muuton ajaksi.

Saunavuorot ja autopaikat

Taloyhtiöissä saunavuorot ja autopaikat jaetaan tavallisesti jonotusjärjestyksessä. Heti kun sopimus uudesta asuintalosta on allekirjoitettu, kannattaa laittaa nimensä haluamiinsa jonoihin.

Järjesteleminen

Turhan tavaran poisheittäminen

Käy läpi tarpeettomaksi jääneet tavarat ja lajittele ne kierrätykseen, roskiksiin ja kirpputorille myytäväksi meneviin.

Televisio

Tarkista, onko seuraavassa asunnossasi kaapeli- vai antenniverkko. Jos vanha digiboksisi ei enää toimi uudessa sijainnissa, kannattaa se myydä ja ostaa tilalle uuden asunnon verkkoon sopiva. Televisiolupa on huoneistokohtainen, joten muista myös ilmoittaa Viestintävirastoon, mikäli otat television käyttöön uudessa asunnossasi.

Pistokkeet ja liittimet

Tarkista valaisimien ja kodinkoneiden pistokkeiden sekä liittimien sopivuus uuteen asuntoon.

Työkalupakki

Pakkaa työkalupakkiisi kaikki tarvittavat työkalut ja välineet, joita tarvitset muutossa. Tällaisia ovat muun muassa vasara, ruuvimeisseli, veitsi, porakone, mutterit, liima, naulat ja sakset.

1 viikko ennen muuttoa

Sopimukset

Veromerkki

Koiran veromerkki on kuntakohtainen, joten mikäli asuinpaikkakunta muuttuu, tulee uusi veromerkki hakea kunnan rahatoimistosta.

Järjesteleminen

Pakkaaminen

Nyt on hyvä aloittaa pakkaaminen. Se kannattaa aloittaa tavaroista, joita ei käytetä päivittäin, kuten esim. harvemmin käytetyt astiat, kirjat ja varaston tavarat. Muuttamista helpottaa, jos laatikoihin kirjaa huolella mitä ne sisältävät ja mihin ne on tarkoitus kantaa.

Muuttamista helpottaa, jos laatikoihin kirjaa huolella mitä ne sisältävät ja mihin ne on tarkoitus kantaa. Merkintä kannattaa tehdä ytimekkäästi ja selvästi, esim. OH, K, MH, 5. krs.

2-3 päivää ennen muuttoa

Sopimukset

Isännöitsijälle ilmoitus

Tee ilmoitus muutostasi vanhan asuntosi isännöitsijälle tai vuokranantajalle 1-2 päivää ennen muuttoa.

Järjesteleminen

Siivoaminen

Siivoa uusi asuntosi ja valmista se muuttoa varten suojaamalla muutossa mahdollisesti naarmuuntuvat pinnat.

Palovaroitin

Heti muuton yhteydessä on hyvä tarkistaa palovaroittimien kunto. Vuoden 2010 alusta alkaen jokaista 60m2 kohden tulee huoneistossa olla vähintään yksi palovaroitin. Palovaroittimet pitää sijoittaa niin, että hälytysääni kuuluu asunnon osiin, joissa normaalisti oleskellaan. Turvallisuuden kannalta palovaroitin olisi hyvä asentaa myös jokaiseen makuuhuoneeseen.

Päivä ennen muuttoa

Järjesteleminen

Lattioiden, ovenkarmien ja muiden kulmien suojaaminen

Suojaa uuden ja vanhan asunnon lattiat, tärkeimmät ovenkarmit ja eniten kolhiintumisvaarassa olevat kulmat ruskealla paksulla paperilla. Teippaa paperi kiinni lattiaan, jotta se ei pääse liikkumaan muuton aikana.

Ohjeiden tekeminen muuttomiehille

Jos käytät muuttomiehiä ja muutat isoon asuntoon, kannattaa uuteen asuntoon laittaa selkeät ohjeet siitä, missä mikin huone sijaitsee. Kyltti seinässä on hyvä tapa.

Pakkaaminen

Käy asuntosi läpi ja tarkasta, että kaikki on pakattu.Irrota sähkölaitteet sähköpistokkeista ja pakkaa ne myös.

Muuttoon valmistautuminen

Vie toilettitarvikkeet ja siivousvälineet uuteen asuntoosi.

Muuttoautolle tilaa

Tarkista, että muuttoautolle on pihassa riittävästi tilaa mahdollisimman lähellä ulko-ovea. Tarvittaessa sovi esim. naapurin kanssa mahdollisen lisätilan saamisesta käyttöön.

Osoitetietojen vaihtaminen

Pyydä talon vanhalta asukkaalta hänen uusi osoitteensa ja anna omasi sinun vanhaan asuntoon muuttavalle. Näin uusi asukas pystyy helposti lähettämään entiselle asukkaalle tulleet postit hänen uuteen osoitteeseensa.

Sähkömittarilukemat

Ilmoita vanhan ja uuden asuntosi sähkömittari lukema juuri ennen muuttoa sähköyhtiöösi. Loppulasku ja uuden veloituskauden alku määräytyy näiden lukemien perusteella.

Muuttopäivä

Pidä muuttopäivänä mukanasi työkalupakki, avaimet uuteen ja vanhaan asuntoon, lompakko ja matkapuhelin.

Järjesteleminen

Avainten luovutus ja siivous

Siivoa vanha asuntosi ja luovuta talon kaikki avaimet joko isännöitsijälle, omistajalle tai uudelle omistajalle.

2 päivää muuton jälkeen

Sopimukset

Muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus uudelle isännöitsijälle.

Asukaspysäköintilupa

Hoida tarvittaessa uusi asukaspysäköintilupa.

Järjesteleminen

Muuttolaatikot

Sovi muuttolaatikoiden poisnoutamisesta.

2-4 viikkoa muuton jälkeen

Tarkista, että edellisen asunnon vakuusmaksu on maksettu tilillesi.

Järjestä tupaantuliaiset.

Tee muuttoilmoitus/osoitteenmuutos viimeistään nyt niihin paikkoihin, joihin olet unohtunut sen aiemmin ilmoittaa.

>Fortum Kesto

Fortum Kesto on helppo ja vaivaton sähkösopimus, jossa sähkön hinta noudattelee selkeimmin vuodenaikojen hintavaihteluita.

  • hinta päivittyy säännöllisesti neljä kertaa vuodessa tukkusähkön hinnan mukaan
  • asiakkaalle ilmoitetaan uusi hinta kuukautta ennen seuraavaa hintajaksoa
  • 100 % Vesisähköä, josta ei aiheudu hiilidioksidipäästöjä
Tilaa

>Fortum Takuu

Fortum Takuu on varma ja turvallinen sähkösopimus yksityisasiakkaalle. Energian hinta pysyy kiinteänä koko sopimuskaudelle, joten kotitalouden menojen budjetointi helpottuu.

  • kiinteä hinta koko 1-2 vuoden sopimuskaudelle
  • 100 % Vesisähköä
Tilaa

>Fortum Tarkka

Fortum Tarkka on uuden sukupolven vaivaton sähkösopimus, jonka hinta seuraa sähköpörssissä kilpailutettua hintaa tuntitasolla. Fortum Tarkan sähkön hinta on siis aina ajan tasalla.

  • sähkön hinnan laskut ja nousut näkyvät laskullasi nopeasti
  • sopimus on jatkuvasti voimassa
  • sähkön hinta muodostuu tukkumarkkinoilla eli Nord Pool -sähköpörssissä
  • 100 % Vesisähköä
Tilaa